Hart onder riem voor ondernemers namens Burgemeester Sievers

Hart onder riem voor ondernemers namens Burgemeester Sievers

Volendam, 30 september 2020

Geachte ondernemer, bestuurder, voorzitter, directeur, en alle andere verantwoordelijken voor organisaties en medewerkers, Gisteren, 29 september 2020, hebben we opnieuw te maken gekregen met aangescherpte maatregelen ter voorkoming van verdere verspreiding van Covid; met als doel een trendbreuk te bereiken, de R weer (ver) onder de 1 te krijgen, en daarna de samenleving weer zo normaal mogelijk te kunnen laten functioneren.

U wordt in uw verantwoordelijkheid en (ondernemers-)belang opnieuw fors geraakt. Ondanks alle moeite die u in de afgelopen maanden hebt gedaan om medewerkers/vrijwilligers/collega’s/bezoekers te stimuleren zorgvuldig te zijn, en de gedragsregels op te volgen. Overal zijn de instructies en aanwijzingen zichtbaar en heel veel mensen volgen die ook op.
Desondanks is de ontwikkeling van Covid verhevigd en staan we voor de serieuze uitdaging het tij te keren.

Het gaat nu om drie tot vier weken kiezen op elkaar, echt strak met elkaar kijken naar wat kan en wat moet, en daarnaar handelen. Het wenkend perspectief is dat we dan resultaten gaan zien in daling van de besmettingscijfers, ziekenhuis- en IC-opnames. En dat we dan geleidelijk weer meer ruimte kunnen nemen voor ondernemen, organiseren van grootschaliger activiteiten, evenementen, publiek bij de sport et cetera. En natuurlijk weer de menselijke maat mogen gaan aanhouden voor sociaal contact: dat is een ook belangrijk doel!

De situatie is anders dan in het voorjaar: de scholen zijn gewoon open, er kan worden gesport, de winkels, markten en horeca zijn open, al zijn overal nadere gedragsregels van toepassing en is met name de horeca aan strakkere voorschriften gebonden.
Thuis werken is nu eenvoudiger omdat de kinderen op school zijn, en kinderopvang is ook open.

Morgen, 1 oktober, gaat een gemeentelijke campagne van start. Een communicatie- en stimuleringscampagne met oproep aan ons allemaal om in oktober Covid terug te dringen en liefst tot stilstand te brengen. Door intensief elkaar te steunen om het juiste te doen, te helpen als het lastig wordt, hulp te vragen als het nodig is, elkaar via de sociale media tips en trucs aan te reiken om deze periode zo leuk mogelijk te maken, en elkaar te inspireren door deze drie tot vier weken alles op alles te zetten. Een (digitale en papieren) kalender met een aantal van die tips, adviezen en reminders die van dag tot dag kan worden afgestreept, biedt een handvat om het ‘afzien’ zo concreet mogelijk zichtbaar te maken.

Ik hoop dat deze campagne ook u en uw organisatie/bedrijf/vereniging in deze ingewikkelde tijd ondersteunt om met al uw medewerkers/vrijwilligers/collega’s en bezoekers de schouders eronder te zetten.

Mede namens het college wens ik u en uw team veel sterkte; de gemeente, het college en ik zijn te allen tijde beschikbaar voor nadere toelichting, afstemming of overleg.

Met vriendelijke groet,

Lieke Sievers
Burgemeester